Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Od čega NE mršavite

Ne dajte se reklamama i “savetima”…

To eat or not to eat

 

 

 

Zbog reklame ili dezinformacije, neke od ovih namirnica slobodno uzimamo jer mislimo da nam pomažu u mršavljenju.. ali istina je drugačija… Evo od čega ne mršavite…

n1Low fat namirnice – sve što ima malo masti uglavnom ima više šećera, a to opet nije dobro. Low fat ne znači da je zdravo niti da je dobro za dijetu niti da ćete od toga mršaviti. Jogurti, mleko i ostale namirnice sa iskim procentom masti se reklamiraju kao rešenje za vašu dijetu, ali zapravo su mnogo manje siti od njihovih parnjaka sa nešto većom količinom masti.

Savet: mleko i jogurt uzimajte sa 1,6-2,8% mlečne masti.

Namirnice bez dodatog šećera – to što šećer nije dodat ne n3znači da ga nema. Sokovi su koncetrovani šećeri bez obzira da li im je još dodat šećer i zato ih treba izbegavati. Sokovi nemaju vlakana samo proste šećere što za posledicu ima skok insulina, gomilanje masnih naslaga a ubrzo i glad zbog naglog pada šećera.

Savet: uzmite sveže voće, a ne sok.

n2Musle i corn flakes – iako se čine kao dobra opcija za doručak, pa čak i za druge obroke, kupovne musle često su prilično slatke, a corn flakes je ništa drugo do belo kukuruzno brašno. Tako, umesto da budu dobar doručak biće samo kratko zadovoljenje jer ćete vrlo brzo biti gladni.

Savet: napravite sami musle od pahuljica iz rinfuze.

Zdrava hrana – zapravo hrana koja se prodaje u radnjama zdrave hrane nije obavezno i hrana od koje ćete mršaviti. Često su ove namirnice pržene ili slatke a to ne želimo u našoj dijeti.

Savet: iz prodavnica zdrave hrane donosite kući samo integralne namirnice, cele semenke i orašasato voće.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *