Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Koliko treba da imam kila?

Pre nego što ste se upustili u avanturu zvanu „skidanje kilograma“ da li ste se zavpitali da možda već imati sasvim ok telesnu težinu? Možda je problem u rasoredu tih kila, možda u njihovom sastavu? Da pojasnimo…

w0

bmr0Kad stanemo na vagu pojavi se određen broj. Ovaj brojje za većinu nas kao neka sudbonosna cifra za koju se držimo kao da nam život zavisi od nje. Blo da je u pitanju broj koji nam je rpevelik ili premali, ne razmišljamo puno šta on zapravo znači. A odgovor je da ne znači mnogo. Zapravo vaša telesna težina uglavnom ne govori ništa o tome kako zapravo izgledate i da li ste zdravi ili imate viška.

Prvo, stvar je u tome što su te kile suma masnog i mišićnog tkiva. Osoba w2može da ima prevelik „broj“ kilograma a da su ti kilogrami zapravo mišići (inače teži od sala). Zato stara mera za idealnu telesnu masu, takozvani body mass index (BMI) zapravo nije dobra mera savršene kilaže.

Drugo, brojka koja nam se prikaže na vagi ne govori puno o tme kako zapravo izgeldamo. Koji je nam oblik tela? Kako su te kile raspoređene? Svi bi voleli da imamo uske kukove, malu guzu, a velike grudi (govorimo o devojkama… kod muškaraca se sve manje više svodi na ravan stomak). Ali većina nas nije građena tako. Pogledajte svoje kukove – ako su prirodno široki i oko njih nema previše masnog tkiva, onda dijeta neće puno pomoći u tome da se uvučemo u uske farmerice. Isto važi i za guzu – neke žene jednostavno imaju veću guzu od drugih i tu restriktivna ishrana ne pomaže. Ali ima w3nešto drugo šta pomogne – vežbanje. Kombinacija tegova i aerobnog treninga vas može dobrim delom prepoblikovati – popraviti oblik guze, napraviti ravan stomak, preoblikovati vaš torzo.

Zato pre nego što sebe osudite na grickanje šargarepe i celera, proverite gde su kile i od čega su sastavljenje. Izgladnjivanjem smršaćete u delovima tela koji su vam inače najmršaviji, telesna masa če opasti na račun mišićne mase, ali ako uz korekciju ishrane aktivirate svoje mišiće popravićete maskimalno svoj celokupni izgled, a vaga više neće imati toliku ulogu u vašim životima.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.