Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako se izboriti sa emotivnim prejedanjem?

I sad kad ste se prepoznali kao neko ko pre svega hrani svoju dušu , a ne telo, preduzmite i sledeći korak. Rešite problem.

f0

f1Neodoljiva potreba za sladoledom, pizzom, čipsom, testom, čokoladom je obično vezana više za psihičke nego za fizičke potrebe. Hrana koja nas svojom teksturom podseća na detinjstvo, na mir, toplinu, donosi nam obično i višak kalorija jer ćemo se teško najesti od nečega što inicijalno uzimamo da bismo rešili emotivne, a ne fizičke probleme. Ako jedete iz emotivnih razloga i zbog toga ste gojazni, evo šta možete da učinite za sebe.f2

Prvo naučite koji su za vas okidači emotivnog jedenja. Zašto posežete za vratima frižidara kada jasno niste fizički gladni? Verovatno postoje određene situacije kad ćete lakše navaliti na slatko nego inače. Prepoznajte te situacije kad se dogode. Napravite možda čak i ceo spisak stvari koji u vama izazivaju potrebu za slatkim ili masnim obrokom i kad vas uhvati želja a vi preusmerite aktivnost sa jedenja na nešto drugo. Uradite nešto lepo za sebe da se utešite o osećate bolje a da to ne bude parče torte. Idite u šetnju ili na kafu sa prijateljem, idite na manikir ili masažu, idite kod frizera. Ako ne ide, probajte da vam utešna hrana bude f3neka zdrava hrana. Kad se iznervirate uzmite voće ili neku zdravu grickalicu kao lešnik ili badem. Sa druge strane, ako imate to u sebi, pokušajte sa umerenošću. Ne zabranjujte sebi ni jednu hranu, ali ostanite pri inapred određenim količinama (jedan kolač npr).

Bilo koji put da odaberete važno je i da se suočite sa neprijatnim emocijama i razlogom zašto su one za vas razlog za beg u hranu.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *