Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Želja, potreba ili čisto varanje

To što vaše telo (mozak) ne može bez slatkiša ili nečeg sličnog ne znači da slatkiše i morate da uzimate. Želje i „potrebe“ za ovakvom vrstom hrane često unište ceo trud oko dijete za tili čas.

c0

Dok smo na dijeti obično žudimo za nekom zabranjenom hranom. I to uglavnom nisu žudnje vezane za naše stvarne fiziološke potrebe već obično za određenom teksturom (kremasto, hrskavo) ili ukusom (slatko, slano). Ako previše zadovoljavamo ovakve „potrebe“ možemo vrlo lako da upropastimo dijetu.

c1Koju hranu najčešće „moramo“ da jedemo i zašto? Prepoznajte svoj greh…

Sladoled – kombinacija kremastog, hladnog i slatkog možete biti prilično neodoljiva, naročito u ovo vreme godine kad bi se najradije preselili u frižider i tamo sačekali letovanje ili jesen, šta god prvo dođe. Samo napomena na srednja procija sladoleda nosi čitavih 230kcal, energiju koji ćete na brzinu sagoreti ako trčite “samo” pola sata umerenim tempom.

Čips – grickalice svih vrsta vrlo su često nešto bez čega ne možemo i o čemus anjamo dok smo na dijeti. Kesa čipsa je minimum 250kcal, a mnogo manje biste uneli ako bi grickali na primer neku voćku ili čak slane štapiće.

Čokolada je verovatno ženski najveći greh (posle onog incidenta u Raju). Bez čokolade ne može verovatno pola nas, a eto retko koja dijeta predviđa da pojedemo celu čokoladu, čak i kad smo baš baš tužne. Ako već „umirete“ za nečim slatkim, bacite se na voće, a depresiju rešavajte u teretani.

Testenine nisu uvek zabranjenje u dijetama, čak ih i ja preporučujem. Ipak količina testenine koju preporučim redovno nije c2dovoljna, pa se ne retko desi da to bude kamen spoticanja u gubitku telesne težine. Zapravo i nije toliko do testenine koliko do onoga šta toj testenini dodamo i koliko nas testo kratko „drži“ tj koliko smo brzo nakon ovakvom obroka gladni. Ako već žudite za testom, pojedite nešto što bi se moglo računati u hranu – integralne testenine (sojine sa spanaćen npr) sa nemasnim sirom i svežim paradajzom i bosiljkom.

Pomfrit se odomaćio i kod nas iako smo mi i pre McDonalds-a imali sasvim solidne krompiriće pečene u masti ili u dubokom ulju. Ali, dostupnost ove brze hrane je pomerila ravnotežu od krompira u gaćama (da, svakako) ka masnoj (ne, nikako) verziji, pomfritu.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *