Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ubrzavanje metabolizma

Ubrzavanje metabolizma je sveti gral svakog ko pazi na kilograme. Kako se ubrzati do odgovarajuće brzine na kojoj se konačno skidaju kile?

m0

Koliko brzo vaše telo sagoreva kalorije zavisi od nekoliko faktora.

Neke osobe naslede brz metabolizam, a muškarci imaju prirodno brži metabolizam od žena. Godine takođe utiču na brzinu metabolizma, tako da posle 40-e godine metabolizam prirodno usporava, uglavnom zbog izraženog pada u mišićnoj masi (više sedimo, manje se krećemo).

bmr2Ne možete da kontrolišete koliko imate godina i kog ste pola, ali postoje drugi načini kako možete da pokrenete sagorevanje kalorija.

Najvažniji, najefiaksniji i najbolji način da ubrzate metablizam jeste da izrađujete mišiće. Ovo naravno ne znači da se „nabildujete“ (što je inače mnogo teže nego što se misli) već da redovno vežbate sa tegovima, tegićima. Kila mišića sagoreva 12kcal samo u stanju mirovanja. A sa više mišića, naravno trošite više kalorija ne samo u miru već ste sposobniji i za sve teže aktivnosti a time i za veće sagorevaneje.

O vodi smo pričali puno, ali nikad dovoljno. Voda je neophodna za m3metabolizam i bez vode nema sagorevanja kalorija (bar ne onih iz masti). Prema tome flašicu sa vodom nosite uvek sa sobom – sprečiće vas da jedete kad ste zapravo gladni, a pri tom izbećićete dehidrataciju.

Kafa je jedini prirodni sagorevač masti, što bi rekli. Kafa zaista ubrzava metabolizam te je u cilju većeg sagorevanja kalorija sasvim ok piti više kafa na dan i piće sa kofeinom bez šećera, pa čak i čaja. Ipak, kafein ostavite za pre podne i rano popodne, kako ne biste prebdeli noć.

m1Užine su odličan način da se metabolizam održava na nivou tokom celog dana. Užinajte nešto zbog čega ne treba da osećate krivicu, kao što su jabuke, banane, lešnici, bademi, orasi, pa čak i integralni keks i nemastan sir. Ako želite da gubite na telesnoj težini morate jesti na svaka 3-4h.

Ljuta hrana je takođe jedan od faktora koji mogu uticati na metabolizam. Začini kao ljuta paprika, kukruma, kari, mogu biti prijatan a vrlo zgodan dodatak jelima. Na ovaj način belo meso sa karijem možete biti dupla dobit.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *