Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zašto se Francuskinje ne goje – tajna uživanja u hrani

Zamislite da se vaša dijeta bazira na vinu, bagetima, siru i puteru – kako biste izgledale?

f0

Knjigu French Women Don’t Get Fat: The Secret of Eating for Pleasure (Francuskinje se ne goje: Tajna kako jesti f2radi uživanja) napisala je Mireille Guiliano, predsednica jedne kompanije koja proizvodi šampanjac. Evo kako, po njoj, Francuskinje uspevaju da i pored svega navedenog, izgledaju sjajno.

Na početku svoje knjige gđa Giljano objašnjava kako se nakon završene srednje škole u Americi vratila kući 10kg teža nego kad je otišla. Nakon što se vratila francuskom načinu ishrane, skinula je višak kg. Osnovna premisa ove knjige jeste da Francuzi uživaju u svojoj hrani – da jedu samo kvalitetnu hranu, u malim porcijama i da uživaju u svakom zalogaju. Od Čokolade, preko šampanjca, predivnih kroasana i sireva, Francuzi jednostavno paze koliko jedu, ne toliko šta jedu, a pri tom uživaju u svemu. Nema preskakanja obroka ni brojanja kalorija. Nema brzih rešenja i odricanja. Samo kontrola porcije a time i broja unetih kalorija.

f1Ipak, ono što je čini se najvažnije u ovakvom planu ishrane jeste da uživate u hrani. Ako dok jedemo osećamo stalno napetost i griži savesti, ako gledamo da napunimo stomak, nebitno sa čim, onda to postaje problem. Izgubi se osećaj sitosti, a hormoni stresa kalorije koje unosimo ubacuju u salo.

Gđa Giljano vam je ne preporučuje iscrpljujuće vežbanje, već duge šetnje i aktivan dnevni raspored.f3

I ako poznajete „tipičnu“ Francuskinju onda ćete ih zaista prepoznati u ovome – jedu samo finu hranu i stalno su aktivne.

Ideja da uživate u hrani, dok gubite višak kilograma je vrlo nova i mislim da će vam se dopasti. Ali ne zaboravite da se zasniva na kontroli porcija i aktivnom danu – ovo ne uključuje večernji ritual pred TV-om i Smoki, ali može da uključi večernju šetnju pored Dunava, čašu vina i ukusan sir. Navike su tu da ih menjamo.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *