Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Bez čega dijeta nije plan ishrane

Ne počinjite dijetu ukoliko u njoj nema:

  1. Nemasnog sira
  2. Kikirikija
  3. Morske ribe
  4. Pilećih prsa
  5. Jaja
  6. Povrća
  7. Voća

A evo i zašto.

m0

m1Nemasni sir je osnova mnogih dijeta i ovo je sa dobrim razlogom/razlozima. Prvo, obzirom da je nemasan bezbedan je u smislu kalorija. Kalorije koje donosi nemasni sir su iz proteina što znači da se energija postepeno otpušta i da organizam preuzima ovu enegiju za rad, a ne za taloženje u obliku masti. Ovo je i razlog zašto visokoproteinske dijete „rade“. Nemasan sir je odličan izbor za večeru i sa dodatkom povrće i eventualno još jednom izvora proteina (ribe, mesa, jaja) može biti savršen obrok.

Kikiriki je visokokaloričan ali mora biti u dijetama zbog izvora dobri masti. Ovde opet želimo te masti (ulja) jer nam je važno da ipak unosimo masti kako ne bi dijetom poremetili sintezu hormona, kvalitet kože i kostiju. Šaka pečenog kikirikija je dobra užina.m2

m3Morska riba (i pastrmka) su idealni izvori proteina i dobrih masti. Riba zaista treba da bude na meniju bar tri puta nedeljno, za ručak ili večeru, sve jedno je. Ako vas mrzo da spremate ribu tunja ili sardina iz konzerve (isceđene od ulje) poslužiće savršeno.

Pileća prsa su suština većina dijeta. Proteini bez masti (kao švapski sir, riba i belance) a opet nešto na šta smo se navikli, nešto što se odlično kombinuje sa salatama, varivima, u sendviču, u salatama… Iako se ne radi može o najslasnijem delu pileta, možete ga spremiti mariniranog ili dobro začinjenog, čisto radi raznovrsnosti. Odlično će poslužiti i ćureća prsa, ako ih nađete.

Jaja su u dijetama zbog sitosti i niskog glikemijskog indeksa. Većina ljudi se plaši žumanca ali za to zaista nema potrebe. Čak i 3-4 žunaca na dan neće poremetiti vaš holesterol ukoliko jaja spremate bez ulja. Jaja su odličan prilog salati, pa ih iskorisite l1i na taj način, pored omleta, jaja na oko i slično.

Povrće i voće je logično da budu u svakoj dijeti i ukoliko ih nema u planu ishrane onda taj plan ishrane nije zdrav i izbegavajte ga. Voće i povrće i veoma važan izvor proteina, vlakana, minerala i vitamina i još mnogo toga što savremena nauka nije još stavila u tabletu. Voće i povrće ne sme da bude isključeno iz dijete, ali možete voće recimo uzimati pre podne, ukoliko se „plašite“ ugljenih hidrata. Povrće je niskokalorično, i dobra dijeta neće vam značajno ograničavati količine ove grupe namirnica.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *