Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ako insistirate na dijeti

Iako je koncept zdrave ishrane veoma dobar i zaista pravi način da skinete višak telesne težine i ostanete vitki, ipak većina ljudi traži „način“ da smrša, detaljno uputstvo kako da skine višak kg, odnosno savet koju dijetu da drži.

m0

Integralni hleb, povrće i nemasni sir - suština mediteranske dijete.
Integralni hleb, povrće i nemasni sir – suština mediteranske dijete.

Na našem blogu retko ćete retko čuti savet da držite određenu dijetu… mi se zalažemo za zdrav način života, a ne kratkoročna (polu)rešenja i izgladnjivanje.

E sad, ako Vam treba naziv dijete, ima i prezime načina ishrane koji će vas (nazdrav način) dovesti do savršene linije onda je to Mediteranska dijeta.

Ova dijeta podrazumeva sve za šta se mi zalažemo, ali eto zove se „dijeta“ i zaista držeći se ove dijete možete brzo, lako i efikasno skinuti taj višak kg koji vas muči. I pri tom ostati zdrav i sit.

Suština mediteranske dijete jeste način ishrane koji je zastupljen u zemljama na Mediteranu, koji iako geografski blizak nama je jako daleko od onoga što većina nas primenjuje u kuhinjama – povrće, nemasne belančevine (nemasno meso i sir) i dobre masti (avokado, masline). U drugoj fazi dozvoljeno vam je da pojedete parčence tamne čokolade tri puta nedeljno i dnevno čaša crvenog vina. U trećoj fazi održavate telesnu težinu prateći osnovna pravila ovakvog načina ishrane.

Ukusno, zdravo i stio, a tako daleko od naših navika
Ukusno, zdravo i stio, a tako daleko od naših navika

U mediteranskoj dijeti se ne broje kalorije ali se izbacju i visokokalorične namirnice. Ovo je osnovni razlog zašto je ova dijeta efikasna i u skidanju viška kilograma – unosi se manje od onoga što se potroši tokom dana. Iako mediteranska dijeta određuje koliko ćete ostalih namirnica pojesti a porcije su u činijama, šoljama ili kašikama od određenih namirnica, ali suština jeste fokus na zdravoj hrani – nemasnom mesu, povrću i dobrim mastima.

Ako se pitate može li čokolada umesto vina, odogovor je ne. Crno vino je tu zato što

Salata za večeru i nema brige oko skidanja viška kg
Salata za večeru i nema brige oko skidanja viška kg

je nauka pokazala da smanjuje rizik od kardio askularnih bolesti direktnim dejstvom na loše masti.

Mediteranska dijeta jeste jedna od najboljih dijeta, a to je zato što, kao mi ovde na blogu, podržava zdrav način života…

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

2 odgovora na “Ako insistirate na dijeti”

  1. Plan ishrane mora biti zasnovan na individualnim potrebama i dnevnom rasporedu osobe koje će da koristi dijetu i zato generalni plan obroka ni za jednu dijetu ne postoji.
    Ipak ono što se može reći jesu koje su to namirnice koje sadrži mediteranska dijeta, a one su navedene u tekstu.

Comments are closed.