Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zašto ne treba da brojite kalorije

Matematika je jasna – ako unosite manje kalorija nego što potrošite, mršavićete. Ali ova prosta računica nekad ne radi, pročitajte zašto…

c0

Ipak većina stručnjaka je protiv brojanja kalorija. Ne planirajte mršavljenje na ovoj matematici. Razlozi su sledeći.

c1Prvo, jedini način da saznate tačno koliko kalorija trošite tokom dana morali biste da uradite jedan test kod specijaliste. Samo ovaj test koji podrazumeva duvanje u cevku 15 minuta, a potom kompleksno izračunavanje koliko ste aktivni tokom dana koliko minuta provodite u svakoj aktivnosti i konačno, ovaj broj ne bi bio isti za svaki dan. Onda, svako telo troši drugačiji broj kalorija u istim aktivnostima jer ima drugačiji procenat masti i mišići itd…. Znači izračunati koliko ćete tokom dana potrošiti kalorija praktično je nemoguće.

Drugi problem je u tome što ne znamo šta telo radi sa kalorijama c3koje unesemo. Ovaj proces (metabolizam) zavisi od hormona koji određuju koliko će kalorija biti iskorišteno a koliko će se nataložiti kao rezerva (salo). Insulin, testosteron, kortizol.. samo su neki od hormona koji će da odrede sudbinu svake unesene kalorije.

Treće, nije svaka kalorija ista. Ako tokom dana unsete samo 1000 kcal prostih šećera niste puno uradili po pitanju mršavljenja iako je ova brojka verovatno značajno manja od potrošenih kalorija tog dana.

c2Prema tome, stručnjaci preporučuju: neka vaš fokus bude na kvalitetu ishrane, ne na kvantitetu. Mislite o tome da unesete što više povrća i nemasnih proteina (piletine, belanaca, malomasnih mlečnih proizvoda) i tako ćete najbolje ići prema svom cilju.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *