Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Da li vas užine goje?

Bezazleno grickanje između obroka ili uzrok salca oko stomaka?

u0

u1Užine su robar način da prekratite vreme do sledećeg obroka ako ste na dijeti. I obično kad pravim planove ishrane oni se sastoje iz pet obroka, tri glavna i dve užine od kojih je jedna, prepodnevna, obično voće a druga orašasto voće. Kako se radi o zdravim užinama bogatim vrednim i važnim nutrijentima, ovakve dijete su imale smisla. Ali u stvarnosti, kad nismo na dijetama užine su često nešto slatko ili neke grickalice, dakle nešto „malo“ ali bogato mastima u šećerima (keks i slično). Osobe koje užinaju obično pojedu manje za glavne obroke. Ipak, u2najnovije istraživanje holandske grupe naučnika otkrilo je da je možda bolje da imate tri dbro izblansirana obroka nego pet, kako se ranije preporučivalo.

Naime u ovom istraživanju jednoj grupi muškaraca nučnici su dali visoko kaloričnu dijetu ali polovina je višak kalorija unosila u glavnim obrocima, dok je druga polovina muškaraca uzimala visoko kalorične užine. Ispostavilo se da iako su obe grupe dobile na telesnoj težini, grupa koja je užinala dobila je više cm u struku nego ona koja je imala obilnije obroke.

u3Voćne užine i dalje dolaze u obzir, ali ako ste već odlučili da se počastite kolačem, keksom ili nečim sličnim učinite to nakon obroka, a ne između obroka.

A šta kažete na užinjanje vežbanja? Da zamenite naviku da nešto prezalogajite između obroka navikom da vežbate? 100% efikasna metoda mršavljenja 😉

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *