Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Užine u dijetama

Jedna od čestih grešaka pri mršavljenju je izbacivanje obroka. Telo mora da dobija redovan priliv energije kako bi funkcionisao. Svako uskraćivanje redovnog priliva znači za organizam da nema dovoljno energije i organizam prelazi u neku vrstu safemode.

u0

Pravilna ishrana za mršavljenje treba da sadrži tri glavna obroka i dve užine. Naravno ukupan kalorijski unos mora biti manji od energetskih potreba kako bi mršavili. Postavlja se veliko pitanje kako onda ubaciti još i dve užine a da se ne premaši ukupan broj kalorija. Evo nekoliko primera zdravih niskokaloričnih užina koje si možete prouštiti i na ajstrožijim dijetama:

u01Musli bar – Bonžia ili Frutabela su širokodostupne musli bar, a možete napraviti i svoju verziju. U proseku ove grickalice imaju svega oko 150kcal a obzirom da su kombinacija prostih i složenih UH odličan su ibzor za zdravu užinu.

Bademi – kao i drugo orašaso voće i ovo je dobar načinda presečete glad. Najbolji izbor su blanširani bademi i zbog ukusa i zbog načina spremanja. Biće dovoljna manja šaka badema da obezbedi priliv energije bez dodatnih kalorija koji bi vam mogli pomrsiti račune.

Proteinski šejk – možete napraviti i domaću varijantu sa mlekom sa malo masti, voćem i kakaom. Naravno gotove proteinske u2šejkove sa malo šećera a puno proteina možete i kupiti u specijalizovanim prodavnicama i ne brinite – jednako su zdravi koliko i šumeći vitamin C.

Voće – uvek možete užinati voće. Ako vam ne odgovara samo voće, možete popiti i manji voćni jogurt (jednu šolju) i nećete preći dozvoljene kalorije. Voćni jogurti imaju prednost jer su sitiji, ali voće je zgodno jer ga možete poneti sa sobom i tako ćete biti sigurni da ne propustite užinu.

u3Crna čokolada – mnogi od nas umiru za slatkim tokom dijete. Užina je idealno vreme da se nagradimo sa slatkišem, anajbolji izbor je crna čokolada tj čokolada sa puno kakaa. Ona je sita i biće sasvim dovoljno da pojedete jedan red ove čokolade (ipak ste na dijeti 🙂 )

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *