Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako smršati?

Posle ovoliko priče o dijetama sad sve znamo.. samo treba da izdržimo do cilja….

Female became skinny and wearing old jeans

h2Motivacija je uvek tu napočetku. Počinje sa pogledom u ogledalo ili na vagu kada se stvori želja da smršamo. Onda se nastavlja sa namerom da nešto učinimo po tom pitanju. Vođeni tom namerom odemo na ovakav ili slične sajtove, nađemo šta nam odgovara (dijetu za brzo mršavljenje jer je problem tj br kila urgentan) i krećemo sa dijetom. Možda ne baš tog dana, ali od ponedeljka sigurno. Ovde obično dođe do prvog pada motivacije tj odlaganja početka.

Krećemo polako sa dijetom, ne jedemo koliko nam treba ne bi li konačno videli manji broj h1na vagi i prva, tj već druga kriza motivacije nastaje prvo veče dijete. Sad smo već gladni, te u igru ulazi moćna sila – navika. Pobedimo mi i tu naviku da večeri provodimo umesto u teretani, pred TV-om, ne pojedemo ništa, pa tek smo počeli. I tako ako smo dobro motivisani i ako smo odabrali dobru dijetu, izdržavamo nedleju dve dana sa padovima i uspomonima ali držimo se.

Kreće treća nedelja dijete (ovo ako baš imamo motivaciju) i sad je već ozbiljna frka… sad smo stvaaaarno gladni pa nam se moža ponekad i vrti u glavi i osećamo slabost (ne brinite, ne pada vam stvarno šećer – samo mozak pokušava da vas nagovori da konačno jedete)…

h3Četvrta nedelja je kritična nedelja i ko nju pregura taj je uspeo. Ali većina ne uspe… kreće polako i sigurno da se vraća starim navikama i kilama, pa ih čak i prevaziđe…

Šta će odvojiti one koji će uspeti od onih kojima ova pa ni jedna druga dijeta ne može da pomogne? Zdrava motivacija i istrajnost ili u tezama:

 

  • meriti uspeh u cm a ne u kg i meriti ga svake druge nedelje a ne svako jutro
  • kombinovati dijetu sa vežbanjem – osim bržeg uspeha, vežbanje je odlična navika kojom ćete zameniti svoje štetne navike (kasne obroke npr)
  • konsultovati nutricionistu i trenera pre početka mršavljenja, odnosno dobiti prave informacije o načinu ishrane i vežbanja koji će dovesti do uspeha
  • opustiti se i uživati u procesu, a ne misliti smao na cilj – kad ste na dijeti hranite se zdravo i to prija vašem telu, tako vi stvarate naviku zdrave ishrane a niste samo privremeno na iscrpljujućoj dijeti.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *