Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako da jedem više povrća?

Jasno je da povrće većini nas nije omiljena hrana. Ipak, mnogo puta smo već govorili o tome da je povrće najbolja namirnica za sva vas koji želite da smanjite telesnu težinu, a i za vas koji bi da zadržite dobu liniju koju imate. Kako onda jesti puno nečega što inače izbegavamo?

Postoji nekoliko načina kako da jedete više povrća.

Najvažnije, ubacite povrće u svaki obrok.

Duplirajte dozu povrća za ručak

Za ručak pojedite duplu ili trostruku „dozu“ povrća. Često u panovima ishrane ne ograničavam količine povrća koje se unosi. I zaista razlika u 100 i 200g brokolija je oko 10kcal, što je naravno nebitna razlika u kalorijama, a važan doprinos sitosti.

Preporučujem da se za ručak posebno spremi varivo, a posebno salata. Za varivo možete uneti na primer boraniju , karfiol, tikvice, patlidžan koji su vrlo siromašni u kalorijama, a bogata u vlaknima. Salata može biti paradajz, krastavac, zelena salata, kupus…. Tako ćete samo za ručak uneti veliku količinu povrća koja će vas učiniti sitim. Uz ovo povrće biti dosta uneti nešto nemasnog mesa ili ribe i to je savršen obrok.

Večera uvek može biti salata sa dodatkom jaja ili tunjevine ili nemasnog sira. U

Salata za grickanje ispred TV-a

takvu salatu uvek možete dodati začine, susam, orašasto voće i masline i napraviti sebi svako veče gozbu za razliku od večernjih gozbi na koje ste možda navikli.

Doručak je, priznajem, najteže „napuniti“ povrćem. Ali dobra vest je da je to obrok za koji inače ne brinemo, jer retko ko se ugojio od doručka. Jutarnji obrok može biti i bogatiji kalorijama od ručka i večere. Ipak, ako želite povrće i za doručak onda to može biti sendvič od integralne kifle sa nemasnim sirom ili tunjevinom ili jajem i onda taj sendvič napakujte zelenom salatom, krastavcima i paradajzom.

Iskoristite prolećno “punjenje” pijaca

Pijace se polako, ali sigurno pune povrćem. Već se mogu kupiti povoljno mladi luk, zelena salata, tikvice, patlidžan, keleraba, blitva, celer, kupus…

Paradajz, krastavci i paprike su tu mada i dalje „drže“ cenu…. Svakako dovoljno materijala da krenete u napad na povrće i lepu liniju za leto.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *