Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ne verujte kad vam kažu da….

Ako ste proglasili želju i volju da smršate, odjednom će se oko vas stvoriti brojni iskusni “stručnjaci”. Saveta će biti, ali kod od njih poslušati? Evo koje savete ćete možda čuti, a koji vam neće pomoći da smršate. Šta više…

Ne verujte kad vam kažu da…

Večera nije zabranjena – samo je pitanje pametnog izbora

1. „…ne jedete posle 20h“ – organizam ne gleda na sat i ako ne potrošite kalorije iz večere pred spavanje, potrošićete ih sutra tokom dana. Ipak, ako i jedete uveče, onda neka to budu laki obroci, lako svarljivi. Tako umesto grickalice pojedite pred TVom salatu ili semenkama bundeve (samo pazite na količine).

2. „…testenina goji“ – testenina ne goji. Goji višak kalorija. testenina može biti odličan izvor složenih ugljenih hidrata (skroba). Zato slobodno uvrtite integralnu testeninu (oko 40-60g dnevno) u vaše obroke.

3. „…. je dijeta najbolji način da se smrša“– dijeta, kratkotrajna,

Neverujte kad vam kažu da je (samo) dijeta dovoljna

neisplanirana nije najbolji niti najbrži način da smršate. Promene u navikama, povećanje fizičkih aktivnosti je najbolji način na smršate – postepeno i trajno!

4. „..ne uzimajte istovremeno belančevine i ugljene hidrate“ – ovaj mit, koji liči na profesionalni savet, definitvno nije istinit. Nema fiziološke osnovne da razdvajate ove nutrijente. Nikakve.

5. „… su diet proizvodi su zdravi“ – to što nešto ima 0% masti ili je diet nikako ne znači da je zdrav, kao ni da će vam pomoći da smršati. Šta više ako nema masti ima više šećera, a ako je diet često ima zaslađivače koji će vam povećati potrebu za slatkim.

6. “…. će pilula sve rešiti” – ako ste se odlučili da uzimate suplement on vam može pomoći, ali ne može biti jedina promena koju ćete napraviti. Plan ishrane mora da prati svaku suplementaciju, bez obzira na cilj.

7. ” .. ne morate da vežbate” – vežabnje je najbolji načinda s e ubrza metabolizam. Prema tome, pravac na vežbanje kako bi mršavili!

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *