Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako smanjiti apetit

Malo (više) apetita nikom nije naškodilo.. ili?

b0

Većina nas kad se uhvati u koštac sa skidanjem kg onda nam je najveći neprijatelj samo jedan – apetit. Ono što nas je i dovelo do toga da treba da mršavimo sad nam kravi planove i zadaje brige.. Pa kako se onda izboritisa ovim večitim saputnikom dijeta?

b2Podelićemo sa vama nekoliko trikova za smanjenje apetita:

Bacite se na vežbanje – ukoliko, i dok, god redovno vežbate apetit će biti pod kontrolom.. Vežbajte u doba dan kad ste inače najgladniji i verujte, efekat neće izostati. Vežbanje treba da bude umerenog intenziteta jer jako intenzivni treninzi mgu vam još i naškoditi (bar što se tiče apetita). Umereno vežbanje će ne samo smanjiti apetit već ćete i uspeti da brže smršate nego što se planirali, zahvaljujući povećanju potrošnje energije.b01

Navalite na povrće – ako svaki, ali svaki, obrok dopunite povrćem, mnogo su veće šanse da ostanete siti do sledećeg obroka. Povrće treba stavljati na sendviče za dorućak (zelena salata, paradajz krastavac), u sve moguće varijante ručka (varivo i salata), a treba ga ukombinovati u večeru i to najbolje u obliku povrćne supe ili salate.

Pijte kafu i čaj – kafa smanjuje pateti i to je jedan od pozitivnih efekata kofeina. Sa druge strane kofeina tj teina ima i u čaju, pa nije loše ni da tokom dana popijete par šolja zelenog čaja, što nas dovodi do sledećeg saveta…

b3Pijte što više tečnosti – voda će ne samo da napuni želudac već i da nas dobro hidrira što će delovati vrlo pozitivno na smanjenje apetita. Tečnosti koje dolaze u obzir su sve one bez kalorija, pa birajte šta vam odgovara. Ipak, izbegavajte pića sa veštačkim zaslađivačima koja posle prvobitnog „šećernog“ udara, traže više šećera nego što u dijetu možete sebi da priuštite.

Ne dajte se dosadi – jedemo kad nam je dosadno, i često b1zamenjujemo osećaj dosade (radosti, tuge itd) sa osećajem gladi. Ono što za sebe možete da uradite jeste da ostanete aktivni tokom celog dana što će vam uz dodatnu potrošnju energije, pomoći i da ne mislite na hranu, a time i da smanjite apetit.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *