Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Opasni šećeri

Iako su nam prosti šećeri neophodni za metabolizam, uglavnom ih unosimo mnogo više od neophodne količine. Opasnosti od prostih šećera su ne samo gojaznost, već i karcinom.

Koliko god bili privlačno upakovani, znamo da za nas uglavnom nisu dobri. Iako su nam prosti šećeri neophodni za metabolizam, uglavnom ih unosimo mnogo više od neophodne količine. Opasnosti od prostih šećera su ne samo gojaznost, već i karcinom.

Šećeri su važan izvor energije. Mozgu je šećer neophodan da bi funkcionisao, ali potrebu za „nečim slatkim“ često zamenimo željom i navikom, a mnogi ljudi su bukvalno zavisni od šećera.

Kada je nivo šećera u krvi duže vreme visok, kao kod osobe sa šećernom bolešću, onda šećer oštećuje direktno krvne sudove i dolazi do ateroskleroze – bolesti koja može da ošteti svaki organ, a osnova je šloga, infarkta, bubrežnog oštećenja. Takođe, nova istraživanja pokazuju, da je povišen nivo šećera u krvi može da dovede i do raka (karcinoma).

Zašto izvor prostih šećera ne bi bile zdrave namirnice – voće i povrće.

Osobe koje imaju šećernu bolest imaju dvostruko veću šansu da obole od karcinoma pankreasa i debelog creva. Naime povišen nivo šećera u krvi povećava aktivnost gena koji je povezan sa razvojem tumora. Čini se daje promena načina ishrane jedna od najvažnijih stravi koje možemo da promeno ako želimo da vodimo zdrav život, ali i da sprečimo pojavu ozbiljnih bolesti.

Ako uzmemo u obzir najnovije podatke da je preko 10% odraslih i dece gojazno onda je jasno kako je važno što više pričati na temu zdrave ishrane.

Svakodnevno unosimo peciva od belog brašna koja nemaju u sebi ništa zdravo. Značajno kvalitetniji izvori šećera su integralna peciva i testenine, ovsene pahuljice, semenke bundeve

U cilju kontrole šećera u krvi i sprečavanja šećerne bolesti stručnjaci preporučuju povećan unos svežeg povrća pre svega, zatim svežeg voća i, možda će te se iznenaditi, cimeta- Cimet se pokazao veoma dobar u „čišćenju“ krvi od viška šećera. Čak i osoba koje nemaju šećernu bolest ali imaju sniženu osetljivost na insulin, pomaže kad uzmi kašiku cimeta na dan. Prema tome, idealna zdrava kombinacija jeste sveža jabuka sa malo cimeta. O salatama da i ne govorimo.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

2 odgovora na “Opasni šećeri”

 1. Postovana,
  moj suprug ima 10-ak god.tip II dijabetes,koji je sve cesce oko 12,ima53 god.,tezak je oko97,a visok oko 1.77,visok pritisak,13 god.mladju zenu i sto je najvaznije sina od SAMO 9 godina! Uz svu skromnost verujem da je ziv i zdrav jos uvek zahvaljujuci Bogu i meni.
  Kada ga neko pita,UVEK kaze da ga ima 2,3 god.,da je oko 9,a ja ne mogu da verujem da pismen covek moze sam sebe da laze!?!
  Pije amaril 2 i gluphofage od 1000 i non-stop je u toaletu,ali hrane se ne odrice!
  Sve sa cim je ocinjao,nije istrajao. I brzo se vracao na staro.
  Ima li neko resenje za njega osim batina?!? 🙂
  Srdacan pozdrav
  Zabrinuti mama i sin
  Kada ga pitaju

 2. Rešenje je svakako naći način ishrane koji odgovara njemu i njgeovom načinu života a da pri tom savčuva zdravlje krvnih sudova i nerava koji će ovakvim načinom ihsrane svakako stradati. Pokušajte da mu spremate hranu bogatu belančevinama sa puno povrća tako da ne ostane gladan, a da ne unosi hranu bogatu šećerima. Opcije su i orašasto voće koje je takođe veoma zdravo i ukusno, a mogu ga jesti i osobe sa dijabetesom.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *