Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako da smršam?

Kako smršati? Ptanje koje je sebi postavila svaka žena bar jednom u životu, a meni se postavlja unazad 15 godina. Evo šta kaže iskustvo…

f0

Recept za mršavljenje je jedna veoma kratka, jasna i prosta jednačina:

više potrošnje kalorija + manje unosa kalorija = mršavljenje

c3Prema tome, odgovor na pitanje kako smršati možemo odmah da damo: jedite manje, trošite više. I kako je onda moguće da toliko žena/muškaraca nema željenu kilaži tj da nutricionisti i dalje imaju posla, možda više sad nego ranije? Evo zašto

Prvo da biste smršali potrebno je vreme. Treba da prođe bar duplo više vremena za koje ste dobili kilograme, da ih izgubite. A ovo samo u slučaju da ste sve vreme pošteni i da ne varate.

Drugo, da biste smršali potrebno je da jedete. Ne možete mršaviti ako sve kalorije za taj dan unesete u jendom obroku. Četiri do pet obroka na dan su obavezna da biste smršali. Naravno ukupan broj kalorija koje unesete putem hrane morabiti manji od kalorija koji ste tog dana potrošili.

Treće, treba da unosite i pravu vrstu namirnica. Nije sve jedno odakle potiče taj manji broj kalorija. Posebno je važno da s1smanjite unos kalorija iz nezdravih namirnica kao što su slatkiši i pržena hrana.

I konačno, važan je i tajmnig tih kalorija. Doručak treba da nosi i do 40% kalorija koje ćete uneti tog dana, a večera svega oko 20%.

Nemojte započinjati dijetu ako ne poštuje ova pravila.

Brze dijete sa malim brojem obroka koji nisu dobro isplanirani će imati jojo efekat – smršaćete ali će se kile brzo vratiit. A svi znamo kako je to frustrirajuće.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *