Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ishrana dece

Insipirisano epidemijom gojaznosti kod dece koja je sad već dobrano zahvatila i Srbiju, slede ideje o tome kako decu naučiti pravilnoj ishrani…

k0

Dečija gojaznost postaje sve veći problem. Deca unose sve više kalorija a sve manje mikronutrijenata – i možda se pitate kako je to moguće. Onda bacite pogled na to šta deca jedu u praku, šta jedu na slavama, šta u školi na odmorima i odgovor će vam se sam dati. Sve ono što ne želimo da jedete ni vi kao odrasli koji žele dobru liniju zašto bi onda taj isti junk nudili deci.

k1Odgovor je verovatno u tome da se često nema vremena za kuvanje a da nas pri tom okružuju pekare, Forneti i picerije. Deca jedu junk čim počnu da grickaju i umesto da u praku viđamo decu koja grickaju krušku i šljivu, mi vidimo decu koja se dave u kroasanima sa eurokremom. Na ovaj način kod dece ne samo da ne razvijamo zdrave navike već ih tovarimo stotinama kalorija iz prostih šećera i zasićenih masti – tačno ono što mi sami pokušavamo da izgbegnemo jer znamo koliko je to loše za nas. Iako deci zaista trebaju masti za razvoj nervnog sistema, ali zato im kupujemo mleko sa 3,3% mlečne masti, dajemo im feta sir (bogat D vitaminom i kalcijumom) i žumance. Ali nema potrebe da im dajemo viršle i paštete – mogu oni i bez tih prerađevina u kojima ni sami proizvođači nisu sigurni koje sve otpatke od živine i ko zna čega ubacuju.

U dečijoj ishrani moraju biti zastupljene sve grupe namirnica – dosta žitarica, po mogućstvu k3integralnijih, dajemo im dosta svežeg voća i povrća (može i bareno, ne prošuštamo nnogo) i konačno dajemo im već spomenute mlečne proizvode i ko želi meso, jaja i ribu. Prosti šećeri tj slatkiši u dečijoj ishrani mogu biti zastupljeni u po kojoj užini ali neka to budu slatkiši koji sa sobom nose i nešto dobro – slatkiši sa medom, orašastim voćem (lešnici, bademi, orasi), sa kakaom i mlekom. Odaberite nekoliko vrsta slatkiša, npr. Plazma i Bonžita ili sladoled i nek to bude čitav opseg slatkiša koje jedu. nemojte uvoditi nove. Slatkiše možete dati nakon obroka i to bez posebne najave. Nikad nemojte nagrađivati slatkišima!

k2Ne odustaje lako od zdrave hrane. Nudite dete svakodnevno zdravom hranom ali ga nemojte prinuđivati da jede, naročito ne batinama. Dete ne mora da voli svaku vrstu hrane. neka deca su zahtevnija od druge i biće izbirljivija. Ali to je ok. Dovoljno je da dva puta dnenvo jedete povrće, dve puta voća i dva puta mlečni proizvod i zadovoljiće potrebe za mikronutrijentima. Šanse da mu nećete dati dovoljno kalorija su vrlo male i dete će svakako tražiti još ako je gladno. Ako je sito ne mojte ga terati da jede! Ono ne mora da isprazni tanjir ako ne želi.

Trudite se da vaše dete jede što više svežih namirnica a što manje prerađene hrane. Vaša obaveza je da detetu obezbedite kvalitetnu hranu.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.