Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Da li hranite dušu ili telo?

Emocionalni razlozi prejedanja su brojni. Naročito među ženama. Prepoznajte da jedete jer ste tužni, nervozni, srećni ili vam je jednostavno dosadno… Rešite problem, a ne posledicu.

e0

Jedete iz emotivnih razloga jedan od glavnih uzroka gojaznosti, naročito kod žena. I dok mušarci tugu uglavnom tope u alkoholu, žene je potapaju u čokoldni preliv.. tako se lakše guta.

e2Kako prepoznati da li ste gladni ili imate neki drugi osećaj koji zamenjujete sa glađu?

1. Emocionalna glad nastaje naglo, dok fizička glad nastaje postepeno.

2. Kada jedete da bi popunili prazninu koju osećate, a koja nije vezana za prazan stomak, onda ste gladni za nešto posebno- obično su to pizza ili sladoled. Ako ste zaista gladni onda će vam više vrsta hrane i ukusa odgovarati.

3. Emocionalna glad je osećaj da odmah morate da pojedete to  nešto za čim žudite. Fizička glad može da sačeka.e1

4. Ako jedete iz emotivnih razloga hrana će vas teže zasititi. Verovatno ćete nastaviti da jedete iako vam je stomak pun. Ako ste zaista gladni, staćete kad osetite pun želudac.

5. Jedenje iz emotivnih razloga ostavlja za sobom osećaj krivice. Kad ste fizički gladni nema krivice u toku i posle jela.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *