Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

(Samo) tri koraka do savršene linije

Koji su to najvažniji koraci do savršene linije? Kako da postane i ostanete mršavi? Potrebna su samo tri laka koraka…

l

Kad krećemo na put do savršene linije često nas vodi nervoza i frustracija što već nismo na cilju. To je naravno prilično lošl0 način da se započne nešto tako važno kao gubitak telesne težine. Posebno ako vam je glavni motiv zdravstveni, jako je važno da krenete u gubitak telesne težine sa punom koncetracijom i dobrim planom. Isto važi i za sve nas koji želimo samo da budemo lakši, da izgledamo bolje.

Tri najvažnija koraka do savršene linije su:

postavljajnje ciljeva

pravljenje plana ishrane i plana vežbanja

redovan trening i brojanje kalorija

Summer fruit salad ingredients, strawberry, blackberry, cherryKrenimo logično, od prvog koraka. Ukoliko sebi ne postavite jasan cilj, neće uspeti. „Želim da sam mršava“ ili „Želim da izgeldam mršavije“ nije pravi cilj. Cilj su kilogrami i obimi. Budite precizni i realni – ovo je ključno!

Neki stručnjaci preporučuju čak i da se postave međuciljevi, na primer cilj vam je da izgubite 4kg za mesec dana i da se nagradite kad to postignete. Nagrade će vas podstaći na dalje uspehe i biće ugodan predah od strogoće. Dobre nagrade su masaža, izlet ili putovanje, pa čak i dan za varanje.

Pravljenje plana ishrane i vežbanja je veoma važan korak. Bez l3konkretnog plana ishrane nećete uspeti. Najbolje je naravno ako imate individualni plan ishrane koji će se prilagoditi vašim potrebama i dnevnom rasporedu, a da istovemeno bude zdrav plan sa dovoljnom količinom mikro i makroelemenata. Planovi ishrane danas nisu nedostupni i ako ste zaista namerili da zdravo gubite na kilaži, onda je ovo zaista jedini način. Plan vežbanja je jednako važan i bilo bi dobro kad bi i ovaj deo prepustili stručnjaku. To ne mora biti personalni trener 3 puta nedeljno, ali neka vam neko stručan napravi plan treninga i pokaže kako se tačno izvode vežbe kako se ne bi povredili.

l2Konačno istrajnost je treći korak. Ovo je najduži, ali i najvažniji korak koji će vas dovesti do cilja. Ne odustajte!

Pravilno postavljeni ciljevi uz odgovarajuću ishrani i vežbanje sigurno će imati rezultate. Ne zaboravite ni na jedan od ovih koraka. Nerealni ciljevi će vas potpuno demoralisati, nedostatak plana ishrane će vas iscrpeti, a bez plana vežbanja će te samo izgubiti obime tamo gde se inače najtanji. Korak, po korak, sa punom koncetracijom do cilja… Tako će kile ostati u željenim granicama, a vi sretni, lagani i u pokretu.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *