Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Česte greške iliti zašto nisam mršavija

Čini vam se da sve radite kako treba, a opet ništa. Zašto ste se “zakucali” na određenom broju kg?

Weight-Loss-With-Acupuncture

Ako se kazaljka na vagi ne pomera čak i pored SVEGA što pokušavate, možda pravite neke od sledećih grešaka:

1. oslonili ste se na brze dijete – ove dijete se zasnivaju na veoma malom broju kalorija, obično na veoma mala dva tri obroka. Naravno početni efekat će biti gubitak na kilaži, ali ubrzo ćete se zaglaviti na određenoj težini i ni makac dalje. Ovo je zato što se organizma navikao na smanjen unos tako što je počeoa smanjeno da troši. Ako nema potrošnje kalorija, nema ni gubitka, pa ma koliko malo unosili.
2. izbegavate doručak – ako se vaš plan ishrane svodi da to da izbacite jedan mainobrok (doručak) onda je vrlo verovatno da ne gubite onoliko kila koliko ste se nadali. Organizmu treba energija ujutru i ako ne dobije bar neki oblik hrane prelazi u „safe mode“ i troši manje kalorija. Ostatak priče je kao i u prvom slučaju…
3. ne vodite računa o „grickalicama“ – između obroka mora biti prostora za jednu užinu, ali samo za jednu. Gricnite malo ovde, malo tamo i moguće je da ćete nadoknadite sve što ste izbegli za velike obroke. Ovo je veoma česta greška.
4. oslanjate se na „bez masnoće“ i „bez dodatog šećera“ – iako su ovi proizvodi uglavnom zdraviji, ipak nisu bez kalorija. Ovi bez masnoće su oglavnom puni šećera, a ovi bez dodatog šećera samo imaju manje kalorija ali vrlo često samo vrlo malo manje kalorija.

dijeta
5. pijete premalo vode – ukoliko ne uzimate dovoljno vode takođe usporavate metabolizam. Istraživanja su pokazala da osobe koje piju 8 ili više čaša vode na dan sagorevaju više kalorija nego one koje piju manje vode. Takođe, ako ste žedni vrlo verovatno da interpretirate žeđ kao glad, pa se teže suzdražate od hrane.
6. merite se svaki dan – možda vam se samo čini da se kazakaljka zaglavila jer se jendostavno merite prečesto. Gubitak na kilaži ne treba da bude više od 1-2kg nedeljno, prema tome dajte sebi malo vremena.

7. postavili ste sebi nerealne ciljeve – organizam često prestane da gubi na telesnoj težini kad ima premalo kg. Ovaj refleks samoodržavanja je vrlo logičan i možda jednostavno ne treba da gubite više kg nego da ove koje imate prepoblikujete.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

2 odgovora na “Česte greške iliti zašto nisam mršavija”

  1. Nije istina.
    Šta više, korekcija ishrane nakon prestanka pušenja pomoći će vam da održite istu telesnu težinu. Naime, nikotin potiskuje osećaj gladi i zato nakon prestanka pušenja većina ljudi obično dobije na telesnoj težini.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *