Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Pažnja – gubite salo!

Dolaze praznici.. trebaće vam izgovora… Pišite…
f1

Da li ste znali da masti u telu imaju svoje veoma važne funkcije?

Našem telu je neophodno da ima rezerve masti kako bi moglo normalno da funkcioniše. A evo i zašto…

f3Masti (salo) je izuzetno važan izvor energije. Vrlo često, a naročito često ako ste na posebnim režimima ishrane, vašem telu su neophodni rezervni izvori energije da bi funkcionisalo. Telo ne staje samo zato što ste vi prestali da jedete koliko mu je potrebno. Izvlači masti iz rezervi, ubacuje ih u ciklus stvaranja energije i zapravo stvara dva puta više enrgije nego iz šećera, koji su mu inače glavni izvor energije. Prema tome, salo je zaista neophodno da idržava organizam u životu.

Masti su takođe veoma važne za specifične funkcije organizma. Masti učestvuju u f2hemijskim reakcijama koje regulišu nivo hormona, imunitet, plodnost itd. Dakle ne samo da su izvor energije za ove procene, nego su i sami učesnici. Plodnost i imunitet padaju ukoliko je nivo masti u telu prenizak. Setite se sam priče o anoreksičnim devojkama koje gube menstruaciju. Testosteron takođe visi od masti jer je i sam sazdan od istih. Ili setite se kako je neko naglo izgubio na težini i razboleo se Na žalost ovo nisu mitovi – organizam zaista loše podnosi brz gubitak masnog tkiva.

f4Masti su i važan zaštitni faktor našeg organizma. Naše telo ali i svaka pojedinačn ćelija imaju omotač od masti. On nas i naše ćelije štiti od spoljašnjih uticaja, reguliše nivo temperature.Ovo važi i za letnje i za zimske uslove. Znači jednako je opasno da gubite salo pred leto, koliko i pred zimu.

Posle praznika, vratićemo se temi kako održati nivo masti u razmumnim granicama. Naročito ovo salce oko stomaka. Ali o tom, po tom…

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

2 odgovora na “Pažnja – gubite salo!”

 1. Postovana,

  Naime, u posljednje vrijeme ja kontstantno jedem, bez obzira dali je slatko ili slano i uvjek osjecam glad. Visoka sam 158 cm i teska 64kg. Sama sebe tjesim da cu jednog dana prestati ali mi nikako ne polazi za rukom. Cinjenica je da sam iz jedne drzave otisla i sada pocinjem sve iz pocetka. Jako sam zbunjena i ne znam odakle da pocnem. Samo da napisem da mi se osjacaj konstantne gladi pojavljuje u poslijepodnevnim satima. Vjezbam veoma cesto, ali cim kada zavrsim sa istim ja otvorim frizider i trazim nesto da pojedem.

  Molim za savjet..

  S postovanjem………

 2. Prvo da vam kažem da niste daleko od željene težine i da bi brzo mogli da se “doterate” naročito ako redovno vežbate.
  Razlozi za glad mogu biti mnogostruki.
  Koliko sam shvatila nedavno ste prošli kroz veliku promenu u životu i emocionalni stres bi bio na vrhu moje liste razloga zašto osećate, kako vi navodite, konstantnu glad.
  Drugi razlog jeste ako puno vežbate onda ste naravno i gladniji jer i trošite dosta kalorija.
  U svakom slučaju nastavak treninga, plan ishrane i naravno čvrsta odluka pomoći će vam da smanjite telesnu težinu na pravilan način. Dajte sebi malo vremena da se adaptirate na nov situaciju, ne nerirajte se previše i opušteno se bacite u ishranu bez slatkiša, testenina i hleba i mislim da ćete uspeti (navalite na povrće i meso ili ribu u svakom obroku).

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *