Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Zeleno lisnato

Ovaj put reklamiramo najzdraviju hranu na svetu – zeleno lisnato povrće. Ne možete pogrešiti sa ovim namirnicama, malo kaorija, prepune vlakana, vitamina i vode. Savršene za mršavljenje!

Zeleno lisnato povrće je verovatno najbolja hrana ikada smišljena, kupljenja, skuvana, pojedena… U kombinaciji sa kvalitetnim izvorom proteina ovo povrće je savršen ručak, večera, užina – šta god. Možete ga jesti u svako doba dana, na hiljadu i jedan način i nikad neće pogrešiti.

O kom povrću pričamo? U zeleno lisnato povrće spada: sve vrste zelene salate (puterica, kristal salata, endivija…), brokoli, kelj, prokelj, kupus, spanać, listovi mladog luka…

Evo čega konkretno ima u zelenom lisnatom povrću:

  • Ove vrsta povrća je pre svega poznata po vitaminima – vitaminima A, C, K i folnoj kiselini. Samo radi podsećanja vitamin A je neophodan za zdravlje važe kože i očiju, vitamin C je jedan od najjačih antioksidanata ikada, a vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi. Folna kiselina je jedan od B vitamina i jedan od najvažnijih uloga joj je obnavaljanje  krvnih elemenata.
  • Kalcijum, gvožđe i magnezijum su prisutni u svom zelenom lisnatom povrću. Kalcijum je naravno neophodan za zdravlje kostiju, ali ima važnu ulogu i u mišićnoj kontrakciji. Magnezijum su nedavno spominjali i znamo da je njegova uloga kako u mišićnom radu tako i u antioksidativnim aktivnostima mnogih enzima u telu. Gvožđe znamo kao deo hemoglobina, koji je opet neophodan za svakodnevne dnevne aktivnosti.
  • Zeleno lisnato povrće ima veoma malo kalorija a puno vlakana što je jasno idealno za svaku dijetu.

Zeleno lisnato povrće možete spremati na puno načina. Najbolje je kad god i koliko god možete da ga jedete sveže. Ali ne brinite iako morate da ga skuvate – neki od nutrijenata se bolje apsorbuju i aktivniji su ako je povrće skuvano. Takođe ne brinite ako kupujete zamrznuto umesto svežeg – zimi nemamo puno izbora a verujte bolje išta nego ništa što se tiče zelenog lisnatog. Najbolje kombinujte – kuvani spanać za ručak, zelena salata za večeru. Mladi luk možete kombinovati sa sendvičima, kelj sa ribom, kupus ide uz dobro parče mesa. Što više kombinacija to bolje – freekombinujte i ne brinite – malo kalorija, puno dobrih stvari – ne možete pogrešiti za zelenim lisnatim.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.