Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Najzdravija hrana na svetu

Ne popušta ova hladnoća, a  ni virusi. Ipak proleće je, u nekom obliku, stiglo bar na pijace. Iskoristite to…

Ne propustite sledeće namirnice jer se, prema mišljenju nutricionista, radi o najzdravijoj hrani na svetu:

1. limun– jedan limun sadrži 100% potreba za vitaminom C. Flavonoidi i limunu utiču protiv-zapaljenski i sprečavaju

Sa svežim voćem ne možete pogrešiti.

rast tumorskih ćelija. Savet: u mlak čaj stavite limun – na ovaj način povećaćete absopciju antioksidanata iz čaja za 80%.

2. brokoli – porcija brokoli sadrži 100% potreba vitamina K i skoro 200% potreba za vitaminom C. Savet: spremajte brokoli u kesama za pečenje, tako ćete smanjite gubitke tokom termičke obrade.

3. crna čokolada – 30g čokolade smanjuje krvni pritisak; kakao je bogat flavonoidima koji snižavaju loš, a povećavaju dobar holesterol. Savet: mlečna čokolada sadrži četiri puta manje flavonoida od crne.

4. losos – odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje su važne u terapiji depresije, bolesti srca, raka. Savet: divlji tip lososa je mnogo puta zdraviji uz uzgajanog.

Prirodni antibiotik, ali stvarno

5. orah – orašasto voće koje nam je veoma pristupačno a nedovoljno korišteno (osim u kolačima). Takođe sadrže omega 3 masne. Savet: za dezert uzmite nekoliko oraha i bolje ćete spavati (sadrže melatonin).

6. beli luk – još jedna nama dobro znana namirnica. Ako već jedete beli luk, onda da znate da nije zalud: prirodni antibiotik koji ujedno kontroliše i krvni pritisak i holesterol. Savet: pre kuvanja ga zgnječite kako bi otpustio svoje lekove sokove.

7. spanać– nisu nas džabe terali da jedemo ovo povrće kad smo bili

deca. Spanać je pun antioksidanasa a naročito je dobar za zdravlje očiju. Savet: kuvajte ga sa mlekom, kako bi se neutralisala kiselina koja vezuje kalcijum iz hrane.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *