Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Ukusna hrana bez kalorija

 

Niskokalorična hrana nikako ne treba da bude i neukusna. Kolike su šanse da se prdržavate dijete koja vam pruža samo čemer i jed dosadne jednolične hrane.

Evo nekoliko veoma ukusnih i zdravih namirnica sa vrlo malo kalorija. Neke od navedenih namirnica čak zahtevaju veću potrošnju energije za varenje od ukupnog broja kalorija koje unosite. Znači jedite i mršavite (zdravo i fino).

Paprika babura – neverovanto niska u kalorijama, neverovatan džin u C vitaminskom sadržaju. Od ove povrćke možete očekivati dva puta više C vitamina nego u narandži. Takođe, kao i svak druga paprika i babura ima visok sadržaj vlakana i vode što je čini idealnom namirnicom za smirivanje napada gladi.

Pečurke – ako ste do sad niste „navukli“ na pečurke, onda je vreme da zavolite ove ženine najbolje prijatelje. U praktično ništa kalorija dodajete predivan ukus svakom jelu. Ako tražite nešto za poboljšanje imuniteta –  skuvate pečurke u malo crvenog vina i uživajte u čistom zdravlju.

Račići (škampi) – neverovatno niskokalorični, a neverovatno fini. Odličan dodatak salatama. Sadrže proteine, selen (važan antioksidant!), vitamin D i omega 3 masne kiseline. Koliko možete da poželite od jedne poslastice!

Rotkvice – ne zaboravite na ovo povrće. Čim se pojavi na pijacama napravite sebi divnu salatu od ovog korenastog povrća i ne brinite za količinu – ogromna količina vitamina C i vlakana je jedino što vas očekuje.

Kupus – možda ne iznenađujuće niskokaloričan, ali ga često zaboravimo. Čuvena supa od kupusa, sa dodatkom ostalih poslastica kao što su šargarepa, celer, luk i paradajz, može biti odlična zamena za obilne večere koje su sada samo ružna prošlost.

Karfiol – pečen u rerni, preliven umućenim jajem za poboljšanje ukusa i proteinskog sadržaja odličan je izbor za kasnu večeru. Karfiolu je potrebno više kalorija da se svari nego što će vam doneti, prema tome, računajte da dok ga jedete, mršavite. Isto važi i za brokoli…

Jagode – kad im dođe sezona ovo niskokalorično voće mora biti na vašem stolu. Odlična zamena za druge manje poželjne deserte, jagode su najbolji načind a se zasladite a da ne zgrešite.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *