Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Tajming obroka važniji od kalorija

Pre najnovijem istraživanju tajming obroka će odlučiti da li ćete mršaviti ili ne

Većina planova ishrane za smanjenje telesne težine se oslanja na smanjen unos kalorija u odnosu na potrošnju. I zaista, ako jedete manje mršavićete. Ali, da li je i vreme obroka nešto na šta treba obratiti pažnju.

Najnovije istraživanje objavljeno je pre svega nekoliko dana u prestižnom naučnom časopisu Journal of Obesity. Ovo je prvo veliko istraživanje na temu tajminga obroka u cilju kontrole telesne težine. Pokazano je da osobe koje rano jedu lakše kontrolišu težinu od onih koji jedu kasnije.

Istraživanje je obuhvatilo 420 učesnika koji su želeli da smanje telesnu težinu. Plan ishrane je trajalo 20 nedelja tokom kojih su se ispitanici pridržavali zadatog plana ishrane. Na početku istraživanja učesnici su podeljeni u dve grupe prema sopstvenim preferencama: onih koji rano pojedu glavni obrok i onih koji ga pojedu kasnije tokom dana. Glavni obrok je podrazumevao unos od preko 40% ukupnih kalorija. Osobe koje ranije jedu imali su glavni obrok pre 15h, a osobe koje jedu kasnije posle 15h.

Nađeno je da osobe koje ranije pojedu svoj glavni obrok značajno brže i lakše skidaju višak kg. Pored toga osobe koje su kasnije ručale, imali su značajno veći nižu osetljivost na insulin što je nezavisan rizik za razvoj šećerne bolesti.

Pored ovog osnovnog rezultata istraživači su zaključili da osobe koje kasnije ručaju češće preskaču doručak i unose manje kalorija pre podne, ali i pored toga su izgubili manje kilograma tokom ovog istraživanja.

Važan zaključak ovog istraživanja jeste da je tajming obroka možda važniji prediktor uspešnosti dijete od samih unetih kalorija.

Autor

dr Daniela Marić

Dr Daniela Marić ima 10 godina iskustva u nutricionizmu i suplementaciji. Pravljenjem personalizovane ishrane počela je 2001. godine inspirisana sopstvenom borbom sa viškom kg. Od onda bavi se dizajniranjem dijeta prema specifičnim potrebama klijenata. Planovi ishrane zasnovani su isključivo na naučnim saznanjima i istraživanjima, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu kao način života. Dr Marić porodično živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *