Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Brojanje kalorija

Mnoge današnje preporuke zdrave ishrane su zasnovane na brojanju kalorija. Bez obzira da li se dijeta zasniva na izbegavanju ugljenih hidrata ili masti od vas se očekuje da znate vaše energetske potrebe izražene u kalorijama. Ispostavilo se da većina nas (88%) ustvari ne zna svoju stvarnu kalorijsku potrošnju.

Pokušaćemo da vam pomognemo oko toga.

Računanje kalorijske potrošnje

Kalorije koje tokom dana potrošimo tj. one koje ne treba premašiti ako želimo da smršamo zavise od telesne težine, godina starosti, nivoa fizičke aktivnosti i individualnih razlika u brzini metabolizma.

Ako imate umerene dnevne aktivnosti (hodanje, lagana vožnja biciklom i slično) manje od 30 minuta dnevno, a imate između 31-50 godina onda planirajte da ćete tog dana potrošiti svega oko 1800 kalorija ako ste žena, a oko 2200 ako ste muškarac.

Ako ste mlađi od 31 onda dodajte 200 kalorija na te brojeve. Ako vaše aktivosti traju duže od 30 minuta dodajte još 200 kalorija.

Maksimalan broj kalorija za prosečnu osobu ispod 31 godinu koja trenira više od 30 minuta dnevno je dakle 2400 kalorija za žene i 3000 kalorija za muškarce.

Koliko kalorija od koje hrane?

E sad, šta ćete uneti u tim ograničenim kalorijama zavisi od toga koju teoriju zastupate. Mi vam najčešće preporučujemo da smanjite unos prostih ugljenih hidrata a da unos proteina povećate na količinu koja vam prija tj. do 3 g/kg što je za osobu od npr. 70 kg = 210g proteina ili oko 900 kalorija. Ostalo neka bude iz dobrih masti (laneno, maslinovo, riblje ulje, bademi) i vlaknastih i složenih ugljenih hidrata (povrće, voće, integralne žitarice).

Kad se ovako razloži i ne izgleda preterano komplikovano. Još ako znamo da svako parče mesa nosi do 30g proteina a šolja mleka/jogurta oko 10g proteina onda dolazimo već do neke ideje kako i koliko treba da jedemo. I ne zaboravite na cenjeno povrće, izvor najzdravijih elemenata prirode. Prijatno!

©DijeteZaMrsavljenje.info

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *