Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako zaista smršati?

„Kako smršati“ i „brzo mršavljenje“ su među najtraženijim frazama na domaćem internetu. Svojstveno je čoveku da na svim poljima traži prečice i laka rešenja, pa i na ovom – polju zdrave ishrane i dijete.

Međutim, moramo znati da baš na ovom području postoji najviše zdravstvenih rizika i najveći broj neproverenih i olako prihvaćenih informacija.

5 kg za 5 dana?

Sve brze dijete, ma kako bile koncipirane, bazirane su značajnom umanjenju unetih kalorija ili značajnom ograničenju unosa jedne vrste makronutrijenata (obično masti ili ugljeni hidrati).

Zahvaljujući opisanim redukcijama, organizam tokom takve dijete počinje da troši zalihe glikogena kao izvor energije što dovodi do izbacivanja vode iz organizma. Otud brzo i „lako“ „gubljenje kilograma“ u prvoj sedmici takve dijete. U ovome zapravo nema ništa loše jer je to jedini put da „agresivno“ podstaknete organizam da troši rezerve masti (salo). Ovakav „brz“ napredak će vam dati i neophodni moralni podsticaj da nastavite dalje.

Pravi problem leži u nekoliko činjenica:

–          dugoročno pridržavanje ovakvih dijeta prilično je teško (usudili bismo se reći i neizvodljivo) jer je nerealno, neprilagođeno svakodnevnim potrebama i u krajnjoj liniji opasno po zdravlje (naročito oslabljuje imuni sistem)

–          Pored sala, sa ovakvim dijetama se gubi i mišićna masa

–          „Gubljenje kilograma“ se vremenom značajno usporava jer organizam ima zaštitne mehanizme kojima se štiti u periodima „gladovanja“ što utiče na gubljenje motivacije

–          Nakon prestanka sa ovakvim dijetama najčešće tokom vremena dolazi do tzv. „jo jo efekta“ tj. vraćaju se u potpunosti „izgubljeni kilogrami“ pa čak i koji dodatni.

Dakle, ovakve dijete mogu biti samo alatka za „brze popravke“ kada želite na brzinu da doterate izgled za letovanje koje se bliži ili godišnjicu mature. No, u svakom slučaju morate biti svesni rizika koje držanje ovakvih dijeta sa sobom nosi. „Što je brzo, to je i kuso“, rekao bi naš narod.

Kako trajno smršati?

Da bi se realizovalo željeno mršavljenje, bilo iz estetskih ili zdravstvenih razloga, potrebno je na duže staze uvesti određene mere:

  1. Izmene dijetalnih navika

Morate biti svesni da koren problema leži u načinu ishrane. Dijetalne navike se formiraju rano u detinjstvu i oslonjene su na tradicionalan način ishrane u okruženju. Ako ste navikli da uz svaki obrok pojedete značajnu količinu hleba, krompira ili testa, već ste stekli preduslov za suočavanje sa problemom gojaznosti u poznijim godinama. Takođe, ako ste skloni da loše raspoloženje ili manjak energije popravljate slatkišima, upali ste u „začarani krug“ ugljenih hidrata iz koga nema lakog izlaza.  Dakle, dugoročno menjanje navika u ishrani, korak po korak, predstavlja jedini pravi odgovor na pitanje „Kako smršati?“

  1. Redovna fizička aktivnost

Prema medicinskim istraživanjima, tri su glavna riziko-faktora za razvoj masovnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne tegobe, povišen holesterol, dijabetes i sl.): gojaznost, hipokinezija (manjak kretanja) i stres. U današnjim društvenim uslovima stres je faktor na koji ograničeno možemo uticati. Međutim, na ostala dva itekako imamo izbora da utičemo i preko njih možemo značajno umanjiti i negativne efekte hroničnog stresa, te unaprediti zdravlje i kvalitet življenja.

Redovna fizička aktivnost je nešto što ima izvanredne efekte na zdravlje i prevenciju nastajanja hroničnih zdravstvenih problema. Sa fizičkom aktivnošču se dvojako deluje: i na eliminaciju gojaznosti i na otklanjanje hipokinezije u svakodnevnom životu.  Davno je rečeno da „fizička aktivnost može zameniti gomilu lekova, a nijedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost“.

  1. Unošenje tečnosti

Bez vode nema života. 60% ljudskog tela čini voda, i ona je neophodna za funkcionisanje celog organizma – oslobađanje od toksina i otpadnih produkata metabolizma, varenje i  termoregulaciju… Ispijanje pune čaše vode na 20 minuta pre jela može značajno umanjiti apetit i olakšati dijetu. Ako budete unosili neophodne dnevne količine vode (više od 1.5 litara), smanjićete i potrebu za drugim napicima koji obično sadrže dodatne kalorije. Nedovoljan unos tečnosti može otežati rad bubrega čime se otežava eliminacija štetnih materija koje nastaju tokom dijete.

  1. Uzimanje dodataka ishrani

Prosečna ishrana modernog čoveka ne zadovoljava neophodne potrebe organizma za mikronutrijentima (vitaminima i mineralima), vlaknima, biljnim sastojcima i esencijalnim masnim kiselinama.

Glavni dijetetski suplementi koje treba uzimati su kvalitetan multivitamin/multimineral (naravno poželjnije je unositi dovoljne količine svežeg voća i povrća, po mogućnosti organski gajenog, ali ako to niste u stanju onda odaberiti dobar preparat), omega 3 iz ribljeg ulja i dobar biljni suplement koji pozitivno utiče na metabolizam, čišćenje organizma i ubrzanje razgradnje masnih naslaga (www.slim5.info)

Kako smršati – rezime

Započnite svoju borbu sa viškom kilograma držeći kratko vreme neku dijetu koja odgovara manje-više vašim dijetalnim obrascima. Gledajte da tokom dijete usvojite neke korisne rituale (poput zdravog doručka, kvalitetne proteinske večere ili spremanja dijetalne užine za posao) koje ćete moći dugoročno da usvojite, i kada sa dijetom prekinete. Informišite se konstantno o načinima zdrave ishrane i promeni dijetalnih navika. U svoj životni režim ubacite redovnu fizičku aktivnost (makar tri puta nedeljno) i uzmite neki od biljnih preparata za mršavljenje kako biste očuvali energiju tokom dijete i ubrzali metabolizam masti.

©DijeteZaMrsavljenje.info

Autor

Ognjen Pušac

Po vokaciji preduzetnik, po obrazovanju kondicioni trener. Omiljeni hobiji blogging i fitnes. Živi i radi u Novom Sadu.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *