Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Kako se ugojiti?

Gojaznost, uz stres i povećan broj bolesnika koji pate od oboljenja kardiovaskularnog sistema, jedan je od žarišnih problema moderne civilizacije. Međutim, dok najveći broj ljudi traga za načinom da skine suvišne kilograme i dok nas sa televizije bombarduju reklamama za sprave, dijete i preparate koji će na tom polju dati najefikasnije rezultate, nekako se zaboravlja problem jednog, takođe velikog dela populacije, koji se bore sa problemom manjka kilograma. Pri tome, naravno, ne mislimo na one koji zbog loših životnih uslova nemaju mogućnosti da se ugoje, već pre svega na one koje u tome sprečava njihova genetika ili loše životne navike. Samo za njih evo nekoliko korisnih i pre svega ZDRAVIH saveta. Dakle, kako se ugojiti?

Kalorije

Brojanje kalorija možda jeste zamorno, ali je veoma efikasan način i za gubljenje i za dobijanje na težini. Logika je jasna – sve preko određene granice ostaje u telu. Važan je samo cilj – gojenje ili mršavljenje? Takođe, ako želite da se ugojite važni su česti obroci bogati voćem, povrćem, ali i krompirom, testeninom i hlebom (integralni), i piletinom. Ishranu je najbolje raspodeliti u šest obroka, s tim što će ti večera biti najobilnija, a nakon nje za desert možeš uzeti orašaste plodove jer su bogati kalorijama. Milkšejkovi su odlični kao međuobroci.

Šta izbegavati?

Ono što treba izbegavati jeste kafa i napici sa kofeinom jer oni daju osećaj sitosti. Uz kofein treba izbegavati i dodatke ishrani, jer većina njih stvara privremeni efekat. Gojenje je baš kao i mršavljenje dugotrajan proces i zato nemoj očekivati rezultate preko noći. Još nešto čega se trebaš čuvati jesu grickalice koje stvaraju kilograme koje ne želiš – salo.

Ipak, ako se baviš treningom u teretani jer želiš da nabaciš masu, posle treninga možeš uzeti neki od pouplarnih “gejnera” koji su napakovani kvalitetnim kalorijama.

Vežbanje

Uporedo sa ishranom važno je da vežbaš da ti se uneta hrana ne bi taložila u vidu masnih naslaga, već je iskoristi za nabacivanje mišićne mase. Proteini su veoma bitni za dobijanje mišićne mase, a oni se najbolje unose kroz meso, milkšejkove, jaja, mleko i mlečne proizvode, mahunarke, sočivo…

Imaj na umu da kreatin koji mnogi preporučuju u sklopu treninga za masu daje lažnu sliku jer kreira višak vode u mišićima koji može doneti i do nekoliko kilograma na vagi!

Dijetezamrsavljenje.info

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *