Najbolje dijete za brzo mršavljenje
Najbolje dijete za brzo mršavljenje

Atkins dijeta

Ova dijeta, nazvana po svom autoru, podrazumeva dve stvari. Prva je ta da se mora u velikoj meri isključiti unošenje ugljenih hidrata, a druga da se tokom celog ciklusa unose namirnice sa visokim sadržajem proteina. Sa isključivanjem ugljenih hidrata naslage sala se počinju topiti, tako da se kod osoba sa većom telesnom težinom može očekivati i gubitak do 20kg za 24 dana. Ovu dijetu možete držati onoliko dana koliko vam bude potrebno za dostizanje željene težine.  Kada je postignete, organizam neće dobijati na kilaži čak do dve godine.

Hrana koja se može konzumirati

*  Sve vrste mesa : Piletina, ćuretina,  teletina, junetina, svinjetina, jagnjetina, guska, patka, sve vrste iznutrica, divljač, roštilj, sušeno meso, kobasice (osim viršli), sve vrste narezaka, čak i čvarke, ali bez hleba. Meso se sme obrađivati na sve načine, osim da se pohuje i prži u dubokom ulju..

* Sve vrste riba

* Jaja – mogu se spremati na sve načine

* Sve vrste salata : Paradajz, zelena, kupus, paprika ( sveže ili pečene), krastavci, zelje, spanać, salata od morskih plodova, salata od luka. Sve salate možete začiniti sa uljem, sirćetom, solju, biberom.

* Povrće : Pečurke, paradajz, karfiol, blitva, spanać, praziluk, kelj, luk, zelje, patlidžan, šargarepa, peršun, celer.

* Piće : Mineralna voda, crna kafa, sve vrste čaja bez šećera, limunada,  pola litre belog vina nakon šestog dana dijete.

* Umesto šećera koristiti veštačke zaslađivače tipa natren i sl.

*  Da bi nadoknadili deficit vitamina i minerala koji će nastati zbog neunošenja gore navedene hrane preporučeno je  OBAVEZNO  uzimanje vitaminskih pilula.

Ograničena upotreba

* Mleko i mlečni proizvodi,  pod uslovom da količina ugljenih hidrata u ukopnom zbirnom unosu ne bude veća od 15 gr dnevno

Zabranjeno

* hleb, krompir, brašno, pirinač, grašak, soja,  prezle, testenine, kikiriki,, lešnik, mušmule, viršle, margarin, zaprška u jelima, šlag, šećer, čokolada, grickalice, sladoled, ni jedna vrsta sira i ništa od voća.

PRVA FAZA – DIJETA

Ova faza traje 14 dana. Cilj je promena metabolizma. Unos ugljenih hidrata ograničava se na 20 grama dnevno. Za to vreme nije dozvoljeno mleko ni mlečni proizvodi, nikakva vrsta voća i sva ostala hrana koja je bogata ugljenohidratima.

DRUGA FAZA – GUBITAK KILOGRAMA

Dnevni unos ugljenih hidrata ograničen je na 15 do 40 grama. Znači, meso i povrće (sa niskim sadržajem ugljenih hidrata). Dolazi do primetnog gubitka težine.

TREćA FAZA – ODRŽAVANJE

Ova faza je orjentisana na održavanje težine, odnosno spriječavanje jo-jo efekta. Ugljeni hidrati se postepeno uvode, ali ograničeni su na maksimalnih 60 grama.

Dijetezamrsavljenje.com

2 odgovora na “Atkins dijeta”

  1. Ne, ali su veoma slične.
    Koju god popularnu dijetu da izaberete smršaćete, ali uglavnom privremeno. Za trajnije rešenje problema sa kg treba Vam individualni plan ishrane.

Napišite komentar/odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *